|
Typy g±sienic PzKpfw IV oraz pojazdow pochodnych |
| Author |
Message |
Vis13
Krzysztof Wi¶niewski

|
Posted: 2007-02-02, 13:37 Typy g±sienic PzKpfw IV oraz pojazdów pochodnych
|
|
|
1) Wersja pierwotna o szeroko¶ci 38 cm Kgs/380/120
Okres produkcji od połowy 1937 do jesieni 1941
Zastosowanie w wersjach Pz IV A~C
G±sienice jednogrzebieniowe, jednosworzniowe .
Ilo¶ć ogniw przypadaj±ca na g±sienice 101.
Producenci modeli g±sienic:
Modelkasten nr SK – 57 (ruchome)
EDIT W CHWILI OBECNEJ BRAK ZDJĘCIA
2) Wersja szeroko¶ci 36 cm Kgs 61/360/120
EDIT nowe zdjęcia
Okres produkcji od wiosny 1938 do jesieni 1941
Zastosowanie w wersjach Pz IV A~E
Ilo¶ć ogniw przypadaj±ca na g±sienice 101.
Friulmodel nr ALT – 02 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 26 (ruchome)
G±sienice te w postaci pojedynczych ogniwek występuj± także w najnowszych modelach wczesnych Pz IV Dragona czyli B, C, D oraz E. Również Tristar w swoich modelach wczesnych „czwórek” B, C i D wyposaża nas w ten typ g±sienic, z t± różnic± iż można (podobno) wykonać je jako ruchome.
(W swoim wykazie pomijam ewentualnych producentów takich jak Italeri, Tamiya czy Academy, które do swoich modeli daj± „gumiacze”)
EDIT PRZESUNIĘTO ZDJĘCIE Z POZYCJI 1
3) Wersja o szeroko¶ci 40 cm Kgs 61/400/120
[b]Odmiana I
Okres produkcji od wiosny 1940 do końca 1941
Zastosowania ograniczone, prawdopodobnie tylko do czę¶ci pojazdów Pz IV F1
Ilo¶ć ogniw przypadaj±cych na g±sienice 99.
Friulmodel nr ALT – 03 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 24 (ruchome)
Odmiana II
Okres produkcji od połowy 1941 do końca 1944
Najpowszechniejsza odmiana, zastosowanie w wersjach Pz IV F~H oraz wszystkich pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie. W odróżnieniu o wersji poprzedniej pojawiły się podłużne „otwory” na bokach ogniwa, z±b prowadz±cy pusty.
Friulmodel nr ALT – 04 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 18 (ruchome)
G±sienice te w postaci pojedynczych ogniwek występuj± powszechnie w różnych modelach Dragona np. F1, F2, G, starsze modele Stug IV, Hummel, Hornisse. Dragon oferuje te ogniwa także w postaci oddzielnego zestawu nr katalogowy 3811. Niestety maja duże wady, z±b prowadz±cy jest pełny oraz brak „otworów” na bokach ogniwa (odlane jako jeden element)
Odmiana III
EDIT nowe zdjęcia

Okres produkcji od połowy 1942 do 1945
Zastosowanie w wersjach Pz IV G~J oraz wszystkich pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie. Różnice to charakterystyczne dwa zwężenia na grzbiecie ogniwa oraz z±b prowadz±cy pełny.
Friulmodel nr ALT – 05 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 23 (ruchome)
Odmiana IV
Okres produkcji od połowy 1943 do 1945
Zastosowanie w wersjach Pz IV G~J oraz wszystkich pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie. Cech± charakterystyczn± tej odmiany to ostrogi antypo¶lizgowe na grzbiecie ogniwa w postaci sze¶ciu zębów.
Friulmodel nr ALT – 27 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 17 (ruchome)
Nasz dobry znajomy, Dragon, pakował także ten typ g±sienic do różnych modeli na podwoziu Pz IV oraz Pz III. (niestety nie wszystkie modele miałem przyjemno¶ć ogl±dać, na pewno s± w modelu Pz III M/N oraz StuH G)
Odmiana V
Okres produkcji od połowy 1944 do 1945
Zastosowanie w wersji Pz IV J oraz wszystkich pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie. W tej odmianie zostały „zgubione” dwa zęby, drugi oraz czwarty, niezależnie z której strony liczyć, w to miejsce pojawiły się zwężenia oraz na zębie prowadz±cym pojawiły się charakterystyczne rowki.
Friulmodel nr ALT – 28 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 22 (ruchome)
Prawdopodobnie s± to jedyni producenci tej odmiany g±sienic.
Odmiana VI tzw. lekka
Okres produkcji od połowy 1944 do 1945
Zastosowanie w wersji Pz IV J oraz pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie. Jeżeli chodzi o wersje Pz IV J to bardziej domniemanie, najczę¶ciej ten typ uwidoczniony jest na póĽnych Jadgpanzerach L/70 Vomaga i Alketta. Cecha charakterystyczna to płaski grzbiet z rowkiem po ¶rodku.
Modelkasten nr SK – 27 (ruchome)
Dragon w swoich modelach póĽnej wersji Pz IV J ora Jagdpanzer L/70 (V) i Jagdpanzer L70 (A) także dodaje ogniwka tej odmiany. Bardzo dawno „g±ski” te sprzedawane były także jako osobny zestaw.
4) Winterkette i Ostkette
Okres produkcji od 1942? do 1944?
Zastosowanie w wersjach Pz IV F~H? oraz pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie.
Friulmodel nr ALT – 19 (ruchome)
G±sienice odmiany Winterkette znajduja się także w modelu Stug F/8 Dragona. Kilka lat temu były także obecne w sprzedaży jako osobny zestaw pod nr katalogowym 3817

Okres produkcji od 1943? do 1945?
Zastosowanie w wersjach Pz IV G~J? widoczne s± także na niektórych pojazdach na podwoziu Pz IV np. Stug IV
Friulmodel nr ALT – 83 (ruchome)

Nakładki antypo¶lizgowe
Dodatkowo do prawie wszystkich odmian g±sienic w okresach jesienno –zimowo-wiosennym można było doczepić nakładki antypo¶lizgowe. Niestety nie wiem ile tych nakładek przypadało na jedn± g±sienice (w ekstremalnych przypadkach pewnie jedna nakładka na ogniwo). Nakładki takie znajduj± się w zestawie Dragona nr 3817 z winterketten
¬ródła:
zdjęcia oryginałów ze zbiorów Jacka Szafrańskiego oraz Wojciecha Molskiego
Wydawnictwo Concorde
German self-propelled guns – G.Rottman
Panzers in Italy – T. Cockle
Panzer Division 1943-45 vol 2, 3 - R. Michulec
Armour Battles on the Eastern front - R. Michulec
US Tank battles – S. Zaloga
4 Panzer Division – R. Michulec
Panzers in the East vol 1 – R. Michulec
Panzerwaffe at War – R. Michulec& T. Anderson
Panzer IV 1939- 1945 – K. Hjemstael Signal/Squadron
Pz.Kpfw IV Aufs F/F2/G – W. Trojca
Rysunki ogniw materiały Modelkasten , Achtung Panzer |
_________________ Pozdrawiam
Krzysztof
 |
|
|
|
 |
Marcin Szelenbaum
Szponar...

|
Posted: 2007-02-02, 14:57
|
|
|
| Super! Własnie o czym¶ takim my¶lałem. Rewelacja, jak opracujemy wspólnymi siłami wszystkie g±ski, będzie to znakomita baza danych! |
_________________ Pozdrawiam Marcin/Patterson
 |
|
|
|
 |
Marek Barański
|
Posted: 2007-02-02, 18:05
|
|
|
| A ja bym chciał zapytać z k±d jest fotka póĽnego J z żołnierzem LWP ? Może jest takich więcej ? |
|
|
|
 |
Piotr Kmiecik
rabin

|
Posted: 2007-02-02, 23:13
|
|
|
jak dla mnie absolutne mistrzostwo ¶wiata.
rozumiem, że dla każdego z głównych typów robimy osobny temat? czy traktujemy te tematy jako robocze i po wypełnieniu pierwszego postu wszelkimi uwagami wywalimy je do tematu zbiorczego? |
|
|
|
 |
Mateusz Jonakowski

|
Posted: 2007-02-02, 23:32
|
|
|
| Doskonała robota - i ja postaram się sklecić co¶ przez weekend. |
|
 |
Vis13
Krzysztof Wi¶niewski

|
Posted: 2007-02-03, 15:16
|
|
|
| Marek Barański wrote: | | A ja bym chciał zapytać z k±d jest fotka póĽnego J z żołnierzem LWP ? Może jest takich więcej ? |
Fotka pochodzi z "Armor Battles on the Estern Front" R. Michulca, miejsce okre¶lono jako jedno z miasteczek Pomorza.
| Piotr Kmiecik wrote: | | rozumiem, że dla każdego z głównych typów robimy osobny temat? |
Wła¶nie się zastanawiam jak to zrobić, aby było czytelne. Te same typy (prawie wszystkie) używane były przy Pz III i Stug III wystarczy kilka fotek archiwalnych do zobrazowania i jest gotowe. Tylko teraz jest pytanie, czy osobny temat do tych pojazdów? Byłoby to bardziej przejrzyste, natomiast powielone byłby rysunki i opisy. Czy wszystko wrzucamy do jednego tematu? Jakie s± Wasze opinie, uwagi?
Może kto¶ ma jakie¶ dodatkowe informacje np. do czę¶ci modelarskiej?
PS. Jacek dostarczył nam jeszcze dwa piękne okazy oryginałów , póĽniej je wrzucę. |
Krzysztof
 |
|
|
|
 |
*Kuba*
agent provocateur

|
Posted: 2007-02-23, 00:50
|
|
|
| Bardzo piękne opracowanie. Dziękuję i szczerze podziwiam! |
|
 |
Peter
Administrator Semper fidelis !

|
Posted: 2007-02-23, 07:55
|
|
|
Rzeczywi¶cie temat opracowany "pierwszokla¶nie" Dlatego też pozwolilem sobie nadać mu inn± rangę i przenie¶c trochę wyżej. Być może uda Wam się Panowie wspólnymi siłami opracować swoist± encyklopedię g±sek |
OD= Ojciec Dyrektor
 |
|
|
|
 |
yoony
|
Posted: 2007-04-03, 17:51
|
|
|
brakuje jeszcze jednych g±sek
nie tak dawno temu na ML była fotka do¶ć nietypowych płaskich g±sek do IV
ale juz nie pamiętam szczegółów |
|
|
|
 |
Vis13
Krzysztof Wi¶niewski

|
Posted: 2007-04-03, 19:20
|
|
|
Postaram się poszukać.
Może jednak uda Ci się co¶ przypomnieć?
G±ski były wczesne, póĽne? |
Krzysztof
 |
|
|
|
 |
yoony
|
Posted: 2007-04-07, 18:10
|
|
|
znalazłem fotkę która wtedy ¶ci±gn±łem
trafiłem jeszcze zdjęcie takich g±sienic na krótko lufowym stugu
a dzi¶ widziałem filmik z panzer III datowany na wrzesień 39 tez z takimi g±sienicami z tym ze co do datowania to jestem bardzo ostrzony |
|
|
|
 |
JSJ
|
Posted: 2007-06-02, 10:45
|
|
|
Witam tutejsze grono. Mój debiut jest w tonie leciutko krytyczno-sceptycznym, bo tematowi chyba brak weryfikacji notek typu encyklopedycznego. Konkret, jaki mnie najbardziej zastanawia, to grupa jakoby 400-milimetrowych I pochodnych "kapci".
Ja nie znam dowodów istnienia gasienic do PzKpfw. III i IV o szeroksci 400 mm, które przedstawiane sa w "papierach" opisowo i jako elementy planów. Odmiany z "400" w symbolu to dla mnie w istocie ogniwa o szerokosci 380 mm i ich "zboczone" rozszerzenia. Czyli, jedna pokazana 380-ka nie byla jakims odosobnionym ekscesem, na który tu zakrawa - to mam za pewnik.
Okazy z aukcji i ze stron zbieraczy (w tym samego Jacka - Bigmodela) mówia posrednio lub wprost o ogniwach 380-mm. Potwierdza mi to tylko wnioski dawniej wysnute z fotografii ksiazkowych. Inna sprawa, dlaczego pokutuje niezgodne z tym oznaczenie.
Jest u kolegów kilka autentyków, to mam prosty wniosek - sprawdzenie, co zacz, a potem skorygowana specyfikacja.
Potraktujcie moje uwagi tylko jako nowy impuls do stworzenia rzeczy lepszej, niz ulotny katalog aktualnych produktów. I - powodzenia.
JSJ (Jan Jedryka) |
|
|
|
 |
Vis13
Krzysztof Wi¶niewski

|
Posted: 2007-06-02, 12:22
|
|
|
Witam serdecznie.
Bardzo się cieszę z Twojej opinii o temacie.
Tworz±c go, jako typowy amator-hobbysta, korzystałem oczywi¶cie tylko z publikacji i różnych wydawnictw,
nie maj±c dostępu do planów czy oryginalnej dokumentacji.
Sam za¶ temat nie ro¶ci sobie prawa do czego¶ więcej, niż tylko krótkiego przewodnika dla modelarzy.
Oczywi¶cie masz racje, pisz±c o umownej wersji 40 cm, brałem jako „dobr± monetę” występuj±ce oznaczenie.
Wszelka Twoja pomoc w weryfikacji, korekcie lub uzupełnieniu tematu będzie mile widziana |
Krzysztof
 |
|
|
|
 |
*Kuba*
agent provocateur

|
Posted: 2007-06-02, 13:34
|
|
|
Panowie, poł±czcie siły a rezultat Waszej pracy z pewno¶ci± będzie wspaniały i bardzo przydatny dla reszty entuzjastów.
Gratuluję pomysłu i trzymam za niego kciuki! |
|
 |
JSJ
|
Posted: 2007-06-02, 14:24
|
|
|
No to fajnie. Z powodów, które znamy, widze wielka wartosc dostepnych "fantów". Pozostaje mi tymczasem liczyc na odzew ze strony ich posiadaczy i rozwianie domniemanego mitu. Wszystko, co moznaby tu pokazac, analizujac obraz, a co nie da sie pomacac, moze byc przyjmowane jako zbyt spekulatywne - i mnie to zbytnio nie dziwi.
Jednak taki przyklad mówi wiele:
http://sdkfz7.free.fr/epz4track.htm
Kiedy (jezeli) sie upewnimy, jak to jest z tymi wymiarami, to podejrzewam z lekka, ze zasadne stac sie moga pytania o kolejnosc niektórych, nomen-omen, ogniw tej ewolucji. I moze bedzie dyskusja, ale nie wybiegajmy zbytnio do przodu. |
|
|
|
 |
|
|