Forum Modelarstwa Redukcyjnego Strona Główna Forum Modelarstwa Redukcyjnego
MODELE REDUKCYJNE - TECHNIKI - ZESTAWY
Polski / EN

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Typy gąsienic PzKpfw IV oraz pojazdów pochodnych
Autor Wiadomość
Vis13 
Krzysztof Wiśniewski

Wysłany: 2007-02-02, 13:37   Typy gąsienic PzKpfw IV oraz pojazdów pochodnych

1) Wersja pierwotna o szerokości 38 cm Kgs/380/120

Okres produkcji od połowy 1937 do jesieni 1941
Zastosowanie w wersjach Pz IV A~C
Gąsienice jednogrzebieniowe, jednosworzniowe .
Ilość ogniw przypadająca na gąsienice 101.
Producenci modeli gąsienic:
Modelkasten nr SK – 57 (ruchome)

EDIT W CHWILI OBECNEJ BRAK ZDJĘCIA

2) Wersja szerokości 36 cm Kgs 61/360/120

EDIT nowe zdjęcia

Okres produkcji od wiosny 1938 do jesieni 1941
Zastosowanie w wersjach Pz IV A~E
Ilość ogniw przypadająca na gąsienice 101.
Friulmodel nr ALT – 02 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 26 (ruchome)
Gąsienice te w postaci pojedynczych ogniwek występują także w najnowszych modelach wczesnych Pz IV Dragona czyli B, C, D oraz E. Również Tristar w swoich modelach wczesnych „czwórek” B, C i D wyposaża nas w ten typ gąsienic, z tą różnicą iż można (podobno) wykonać je jako ruchome.
(W swoim wykazie pomijam ewentualnych producentów takich jak Italeri, Tamiya czy Academy, które do swoich modeli dają „gumiacze”)

EDIT PRZESUNIĘTO ZDJĘCIE Z POZYCJI 1

3) Wersja o szerokości 40 cm Kgs 61/400/120

[b]Odmiana I

Okres produkcji od wiosny 1940 do końca 1941
Zastosowania ograniczone, prawdopodobnie tylko do części pojazdów Pz IV F1
Ilość ogniw przypadających na gąsienice 99.
Friulmodel nr ALT – 03 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 24 (ruchome)

Odmiana II

Okres produkcji od połowy 1941 do końca 1944
Najpowszechniejsza odmiana, zastosowanie w wersjach Pz IV F~H oraz wszystkich pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie. W odróżnieniu o wersji poprzedniej pojawiły się podłużne „otwory” na bokach ogniwa, ząb prowadzący pusty.
Friulmodel nr ALT – 04 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 18 (ruchome)
Gąsienice te w postaci pojedynczych ogniwek występują powszechnie w różnych modelach Dragona np. F1, F2, G, starsze modele Stug IV, Hummel, Hornisse. Dragon oferuje te ogniwa także w postaci oddzielnego zestawu nr katalogowy 3811. Niestety maja duże wady, ząb prowadzący jest pełny oraz brak „otworów” na bokach ogniwa (odlane jako jeden element)

Odmiana III

EDIT nowe zdjęcia

Okres produkcji od połowy 1942 do 1945
Zastosowanie w wersjach Pz IV G~J oraz wszystkich pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie. Różnice to charakterystyczne dwa zwężenia na grzbiecie ogniwa oraz ząb prowadzący pełny.
Friulmodel nr ALT – 05 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 23 (ruchome)

Odmiana IV

Okres produkcji od połowy 1943 do 1945
Zastosowanie w wersjach Pz IV G~J oraz wszystkich pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie. Cechą charakterystyczną tej odmiany to ostrogi antypoślizgowe na grzbiecie ogniwa w postaci sześciu zębów.
Friulmodel nr ALT – 27 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 17 (ruchome)
Nasz dobry znajomy, Dragon, pakował także ten typ gąsienic do różnych modeli na podwoziu Pz IV oraz Pz III. (niestety nie wszystkie modele miałem przyjemność oglądać, na pewno są w modelu Pz III M/N oraz StuH G)

Odmiana V

Okres produkcji od połowy 1944 do 1945
Zastosowanie w wersji Pz IV J oraz wszystkich pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie. W tej odmianie zostały „zgubione” dwa zęby, drugi oraz czwarty, niezależnie z której strony liczyć, w to miejsce pojawiły się zwężenia oraz na zębie prowadzącym pojawiły się charakterystyczne rowki.
Friulmodel nr ALT – 28 (ruchome)
Modelkasten nr SK – 22 (ruchome)
Prawdopodobnie są to jedyni producenci tej odmiany gąsienic.

Odmiana VI tzw. lekka

Okres produkcji od połowy 1944 do 1945
Zastosowanie w wersji Pz IV J oraz pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie. Jeżeli chodzi o wersje Pz IV J to bardziej domniemanie, najczęściej ten typ uwidoczniony jest na późnych Jadgpanzerach L/70 Vomaga i Alketta. Cecha charakterystyczna to płaski grzbiet z rowkiem po środku.
Modelkasten nr SK – 27 (ruchome)
Dragon w swoich modelach późnej wersji Pz IV J ora Jagdpanzer L/70 (V) i Jagdpanzer L70 (A) także dodaje ogniwka tej odmiany. Bardzo dawno „gąski” te sprzedawane były także jako osobny zestaw.

4) Winterkette i Ostkette

Okres produkcji od 1942? do 1944?
Zastosowanie w wersjach Pz IV F~H? oraz pojazdach produkowanych na podwoziu Pz IV w tym okresie.
Friulmodel nr ALT – 19 (ruchome)
Gąsienice odmiany Winterkette znajduja się także w modelu Stug F/8 Dragona. Kilka lat temu były także obecne w sprzedaży jako osobny zestaw pod nr katalogowym 3817

Okres produkcji od 1943? do 1945?
Zastosowanie w wersjach Pz IV G~J? widoczne są także na niektórych pojazdach na podwoziu Pz IV np. Stug IV
Friulmodel nr ALT – 83 (ruchome)

Nakładki antypoślizgowe

Dodatkowo do prawie wszystkich odmian gąsienic w okresach jesienno –zimowo-wiosennym można było doczepić nakładki antypoślizgowe. Niestety nie wiem ile tych nakładek przypadało na jedną gąsienice (w ekstremalnych przypadkach pewnie jedna nakładka na ogniwo). Nakładki takie znajdują się w zestawie Dragona nr 3817 z winterketten

Źródła:
zdjęcia oryginałów ze zbiorów Jacka Szafrańskiego oraz Wojciecha Molskiego
Wydawnictwo Concorde
German self-propelled guns – G.Rottman
Panzers in Italy – T. Cockle
Panzer Division 1943-45 vol 2, 3 - R. Michulec
Armour Battles on the Eastern front - R. Michulec
US Tank battles – S. Zaloga
4 Panzer Division – R. Michulec
Panzers in the East vol 1 – R. Michulec
Panzerwaffe at War – R. Michulec& T. Anderson
Panzer IV 1939- 1945 – K. Hjemstael Signal/Squadron
Pz.Kpfw IV Aufs F/F2/G – W. Trojca
Rysunki ogniw materiały Modelkasten , Achtung Panzer

Marcin Szelenbaum 
Szponar...

Wysłany: 2007-02-02, 14:57   

Super! Własnie o czymś takim myślałem. Rewelacja, jak opracujemy wspólnymi siłami wszystkie gąski, będzie to znakomita baza danych!

Marek Barański

Wysłany: 2007-02-02, 18:05   

A ja bym chciał zapytać z kąd jest fotka późnego J z żołnierzem LWP ? Może jest takich więcej ?

Piotr Kmiecik
rabin

Wysłany: 2007-02-02, 23:13   

jak dla mnie absolutne mistrzostwo świata.
rozumiem, że dla każdego z głównych typów robimy osobny temat? czy traktujemy te tematy jako robocze i po wypełnieniu pierwszego postu wszelkimi uwagami wywalimy je do tematu zbiorczego?

Mateusz Jonakowski 

Wysłany: 2007-02-02, 23:32   

Doskonała robota - i ja postaram się sklecić coś przez weekend.

"Tygrysy miały białe włazy wewnątrz (bo były Japońskie)"

Vis13 
Krzysztof Wiśniewski

Wysłany: 2007-02-03, 15:16   

Marek Barański napisał/a:
A ja bym chciał zapytać z kąd jest fotka późnego J z żołnierzem LWP ? Może jest takich więcej ?

Fotka pochodzi z "Armor Battles on the Estern Front" R. Michulca, miejsce określono jako jedno z miasteczek Pomorza.
Piotr Kmiecik napisał/a:
rozumiem, że dla każdego z głównych typów robimy osobny temat?

Właśnie się zastanawiam jak to zrobić, aby było czytelne. Te same typy (prawie wszystkie) używane były przy Pz III i Stug III wystarczy kilka fotek archiwalnych do zobrazowania i jest gotowe. Tylko teraz jest pytanie, czy osobny temat do tych pojazdów? Byłoby to bardziej przejrzyste, natomiast powielone byłby rysunki i opisy. Czy wszystko wrzucamy do jednego tematu? Jakie są Wasze opinie, uwagi?
Może ktoś ma jakieś dodatkowe informacje np. do części modelarskiej?

PS. Jacek dostarczył nam jeszcze dwa piękne okazy oryginałów :) , później je wrzucę.

*Kuba* 
agent provocateur

Wysłany: 2007-02-23, 00:50   

Bardzo piękne opracowanie. Dziękuję i szczerze podziwiam!

Peter 
Administrator
Semper fidelis !

Wysłany: 2007-02-23, 07:55   

Rzeczywiście temat opracowany "pierwszoklaśnie" :!: Dlatego też pozwolilem sobie nadać mu inną rangę i przenieśc trochę wyżej. Być może uda Wam się Panowie wspólnymi siłami opracować swoistą encyklopedię gąsek :idea: :?: :!:

yoony 

Wysłany: 2007-04-03, 17:51   

brakuje jeszcze jednych gąsek
nie tak dawno temu na ML była fotka dość nietypowych płaskich gąsek do IV
ale juz nie pamiętam szczegółów

Vis13 
Krzysztof Wiśniewski

Wysłany: 2007-04-03, 19:20   

Postaram się poszukać.
Może jednak uda Ci się coś przypomnieć?
Gąski były wczesne, późne?

yoony 

Wysłany: 2007-04-07, 18:10   

znalazłem fotkę która wtedy ściągnąłem

trafiłem jeszcze zdjęcie takich gąsienic na krótko lufowym stugu
a dziś widziałem filmik z panzer III datowany na wrzesień 39 tez z takimi gąsienicami z tym ze co do datowania to jestem bardzo ostrzony

JSJ

Wysłany: 2007-06-02, 10:45   

Witam tutejsze grono. Mój debiut jest w tonie leciutko krytyczno-sceptycznym, bo tematowi chyba brak weryfikacji notek typu encyklopedycznego. Konkret, jaki mnie najbardziej zastanawia, to grupa jakoby 400-milimetrowych I pochodnych "kapci".
Ja nie znam dowodów istnienia gasienic do PzKpfw. III i IV o szeroksci 400 mm, które przedstawiane sa w "papierach" opisowo i jako elementy planów. Odmiany z "400" w symbolu to dla mnie w istocie ogniwa o szerokosci 380 mm i ich "zboczone" rozszerzenia. Czyli, jedna pokazana 380-ka nie byla jakims odosobnionym ekscesem, na który tu zakrawa - to mam za pewnik.
Okazy z aukcji i ze stron zbieraczy (w tym samego Jacka - Bigmodela) mówia posrednio lub wprost o ogniwach 380-mm. Potwierdza mi to tylko wnioski dawniej wysnute z fotografii ksiazkowych. Inna sprawa, dlaczego pokutuje niezgodne z tym oznaczenie.
Jest u kolegów kilka autentyków, to mam prosty wniosek - sprawdzenie, co zacz, a potem skorygowana specyfikacja.
Potraktujcie moje uwagi tylko jako nowy impuls do stworzenia rzeczy lepszej, niz ulotny katalog aktualnych produktów. I - powodzenia.

JSJ (Jan Jedryka)

Vis13 
Krzysztof Wiśniewski

Wysłany: 2007-06-02, 12:22   

Witam serdecznie.
Bardzo się cieszę z Twojej opinii o temacie.
Tworząc go, jako typowy amator-hobbysta, korzystałem oczywiście tylko z publikacji i różnych wydawnictw,
nie mając dostępu do planów czy oryginalnej dokumentacji.
Sam zaś temat nie rości sobie prawa do czegoś więcej, niż tylko krótkiego przewodnika dla modelarzy.
Oczywiście masz racje, pisząc o umownej wersji 40 cm, brałem jako „dobrą monetę” występujące oznaczenie.
Wszelka Twoja pomoc w weryfikacji, korekcie lub uzupełnieniu tematu będzie mile widziana :)

*Kuba* 
agent provocateur

Wysłany: 2007-06-02, 13:34   

Panowie, połączcie siły a rezultat Waszej pracy z pewnością będzie wspaniały i bardzo przydatny dla reszty entuzjastów.
Gratuluję pomysłu i trzymam za niego kciuki!

JSJ

Wysłany: 2007-06-02, 14:24   

No to fajnie. Z powodów, które znamy, widze wielka wartosc dostepnych "fantów". Pozostaje mi tymczasem liczyc na odzew ze strony ich posiadaczy i rozwianie domniemanego mitu. Wszystko, co moznaby tu pokazac, analizujac obraz, a co nie da sie pomacac, moze byc przyjmowane jako zbyt spekulatywne - i mnie to zbytnio nie dziwi.
Jednak taki przyklad mówi wiele:
http://sdkfz7.free.fr/epz4track.htm

Kiedy (jezeli) sie upewnimy, jak to jest z tymi wymiarami, to podejrzewam z lekka, ze zasadne stac sie moga pytania o kolejnosc niektórych, nomen-omen, ogniw tej ewolucji. I moze bedzie dyskusja, ale nie wybiegajmy zbytnio do przodu.

Odpowiedz do tematu