Forum Modelarstwa Redukcyjnego Strona Główna Forum Modelarstwa Redukcyjnego
MODELE REDUKCYJNE - TECHNIKI - ZESTAWY
Polski / EN

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Typy gąsienic PzKpfw IV oraz pojazdów pochodnych
Autor Wiadomość
Vis13 
Krzysztof Wiśniewski

Wysłany: 2007-06-02, 23:56   

Nie jestem posiadaczem, natomiast mam do części ogniw dostęp. Co do reszty trzeba się uśmiechnąć do Jacka o pomoc. :D
Pytanie, jakie ewentualnie nowe ujęcia ogniw mam zrobić i które wymiary pomierzyć i podać.

Bigmodel 
Shermanoholicus

Wysłany: 2007-06-03, 06:13   

Witam.

Ze zrobieniem nowych zdjęć nie będzie problemu.
Tylko muszę wiedzieć, jakie ujęcia ogniw mam zrobić i które wymiary mam pomierzyć.

Edit

Właśnie zrobiłem zdjęcia dwóch ogniw.

- 36 cm

-----

- 26,5.cm

------

- 38.cm

- 31.cm

------

EDIT nr 2

- 38.cm

- 30.cm

Gdyby były potrzebne jeszcze jakieś ujęcia to proszę meldować, postaram się w tygodniu dorobić.

Pozdrawiam
Jacek

JSJ

Wysłany: 2007-06-03, 15:56   

Piekna robota i zbiega sie z naszymi dywagacjami! A przy okazji odpowiem na dwa posty od razu.
Przede wszystkim: te nowe zdjecia to wiecej, nizby mi sie marzylo, bo myslalem tylko o glównej szerokosci ogniw. Ale skoro mamy takie zaawansowanie, to moje uwagi i propozycje sa takie oto:

1. Zdjecia z przylozeniem miarki robic tak, jak fot. 1.,3., 4., 5. i t.p. Sa najbardziej czytelne.

2. Sposób wg. fot. np. 11. i 12. - tez jak najbardziej godny uzycia. Ale wlasnie tak, czyli w przypadku "plaskich" pomiarów.

3. Uzycie przymiaru jak na fot. 2. nie jest celowe - ksztalty przestrzenne w perspektywie trudno powiazac z wielkosciami na liniale. W dodatku niepotrzebnie zaslania on detale.

4. Odczyt z pokazanego pomiaru warto zawsze podac (jak przy pierwszych zdjeciach), gdyz perspektywa i tak powoduje trudnosci z jego dokladnym okresleniem; to w zwiazku np. z zaokragleniami.

5. Uzupelniajace ujecia orientacyjne, jak ze sworzniem, sa OK. Miarka lekko odsunieta od przedmiotu tez tu jest na miejscu, bo nie wprowadza w blad.
Jednak, generalnie, polozenie miarki daleko od widocznych powierzchni dezorientuje i lepiej tego unikac, skoro sa ujecia "bez pudla", jak te na poczatku.

Co do innych ujec, widze takie (dla kazdej odmiany podobne ustawienie):
- widok "w poziomie wzdluz pasa" pokazujacy ksztalt garbu (wersja poszerzona niekoniecznie),
- ewent. dodatkowo - podobne od wezszej strony dla pokazania poprzecznego profilu zeba,
- dwa widoki boku ogniwa ("3/4" - lekko z góry i lekko z dolu); dla wersji poszerzonej od strony zmodyfikowanej.

Nie zaszkodzi podanie (pokazanie moze byc za trudne) takich wymiarów, jak:

1. Odleglosc miedzy otworami na kolo nap. (szer. plytki) dla ogniw 360 i 380.

2. Wysokosc zeba i lukowatych brzegów nad powierzchnia biezna oraz - grubosci (zewn. srednice) przegubu i sworznia.
Tu wymienione wielkosci sa prawdopodobnie jednakowe dla obu rodzajów (?).

3. Wysokosc przegubu lacznie z garbem.
Jak sadze, ten wymiar dla "380" najlepiej wziac z ogniwa z garbem uzebrowanym (chodzi o niezuzyta baze).

Wiecej juz chciec nie mozna, bo i tak bedzie miejscami trudno bez specjalnego oprzyrzadowania. W takim przypadku jest prosba o okreslenie wymiaru jako przyblizony.

Bigmodel 
Shermanoholicus

Wysłany: 2007-06-03, 19:23   

Witam.

Postaram się w wolnej chwili porobić nowe zdjęcia.
Tylko to może troszkę potrwać.

Pozdrawiam
Jacek

JSJ

Wysłany: 2007-06-04, 01:37   

Tymczasem zblizenie obiektu rzeczywistego, którym chyba nie dysponujemy:
http://legion-afv.narod.ru/StuG-40_Saratov_049.JPG
(cos sie otwiera i znów trzeba klknac w widoczny link)

Pytanie: Czy to odmiana "Winterkette" z rysunku, czy po prostu tak to wyglada?
--------

Edit.:
Jeszcze dwa spostrzezenia

1. Foto przy 1. pozycji zestawienia pokazuje raczej gasienice 360-mm (tego dowodzi np. waski rozstaw wienców kola napedowego). Moze to byc dodatkowa ilustracja dla poz. 2.

2. Na fotografii z http://sdkfz7.free.fr/epz4track.htm jest ogniwo odpowiadajace IV odmianie umownych "400", ale - z azurowym zebem prowadzacym. Zestawienie tej grupy sie powieksza.

Wracajac do 1. pozycji, podejrzewam, ze to kolejne nieporozumienie. Na miejsce zakwestionowanego zdjecia bezskutecznie próbuje znalezc prawdziwy przyklad takiej "380" na zdjeciach archiwalnych i na innych (chodzi o ksztalt garbu). Prawdopodobnie pierwsza wersja gasienicy 380-mm to pierwsza z pokazanych umownych "400", jak najbardziej rzeczywista.
Jednak, ktokolwiek mialby wyrazne potwierdzenie stosowania gasienicy 380-mm zgodnej z rysunkiem w poz. 1., jest bardzo proszony o jego zamieszczenie.

Vis13 
Krzysztof Wiśniewski

Wysłany: 2007-06-05, 23:54   

Witam
JSJ napisał/a:
Foto przy 1. pozycji zestawienia pokazuje raczej gasienice 360-mm

Zdjęcie zostało przesunięte do pozycji nr 2.

JSJ napisał/a:
Czy to odmiana "Winterkette" z rysunku, czy po prostu tak to wyglada?

Wydaje mi się, że to kolejna odmiana, co by powodowało weryfikacje okresu używania "umownych" ogniw 400.

Zdjęcia z wymiarami ogniw do których mam dostęp dopiero za kilka dni.

PS Dzięki Jacku za piękny materiał :)

JSJ

Wysłany: 2007-06-14, 02:19   

Kontynuujac szukanie dziury w calym, przychylam sie do zdania, ze byly wersje (przynajmniej dwie) Winterketten. Foto w "Achtung Panzer No. 2" na str. 40. pokazuje je w formie z gladkim grzbietem, a nie jest to raczej efekt zuzycia (ja bez skanera ni rusz; moze ktos móglby to pokazac).
To by odpowiadalo rysunkowi, jaki mamy, natomiast - i to zdjecie i to z linku ze Stugiem sa przykladami ogniw o zebach z pelnymi sciankami.
Czyzby byly wiec jeszcze inne, czy raczej rysunek (i produkt) sa troche "nie tego"?
Przyklady mówiace cos na ten temat bylyby cenne.

Vis13 
Krzysztof Wiśniewski

Wysłany: 2007-06-14, 09:25   

JSJ napisał/a:
ja bez skanera ni rusz; moze ktos móglby to pokazac

Wkleję to zdjęcie razem z nowymi ujęciami gąsienic.

Bigmodel 
Shermanoholicus

Wysłany: 2007-06-16, 08:28   

Witam

JSJ napisał/a:
Kontynuujac szukanie dziury w calym, przychylam sie do zdania, ze byly wersje (przynajmniej dwie) Winterketten. Foto w "Achtung Panzer No. 2" na str. 40. pokazuje je w formie z gladkim grzbietem, a nie jest to raczej efekt zuzycia

Oto zdjęcie.

Foto pochodzi z książki - Achtung Panzer No. 2

Pozdrawiam
Jacek.

PS.Może jutro uda mi się zrobić nowe zdjęcia ogniw. Ostatnio coś krucho u mnie z wolnym czasem.

JSJ

Wysłany: 2007-06-16, 18:16   

Jacek - dzieki i nie przejmuj sie. I tak stanowisz "quick service", a to, co zaserwowales, bylo na teraz najwazniejsze. Ciekawe, co tez ujawni Vis13.
------
To zdjecie "III" stanowi wylom, ale bardzo potrzebny, z zapisanego w tytule tematu. Moze sie to jeszcze zdarzyc nie raz z korzyscia dla kompletnosci zestawienia.
Chyba wiec roboczy tytul powinien objac calosc zastosowan, czyli pojazdy na podwoziach "III" i "IV". Potem moznaby dokonywac ewentualnych podzialów - zebrany material podpowie, co i jak.

Jan(ek)

Bigmodel 
Shermanoholicus

Wysłany: 2007-06-16, 20:21   

Witam.

W wolnej chwili porobiłem kilka nowych fotek.

Oraz moje bazgroły z wymiarami. Wszytkie wymiary są podane w mm.

cdn.

Pozdrawiam
Jacek

Bigmodel 
Shermanoholicus

Wysłany: 2007-06-17, 06:20   

Witam.

Oto cz 2. I narazie ostatnia.
Reszta nie długo.

Pozdrawiam
Jacek

Vis13 
Krzysztof Wiśniewski

Wysłany: 2007-06-19, 12:27   

Witam
Późno, ale brak czasu daje znać o sobie.
Musicie mi wybaczyć jakość i formę zdjęć, ale wrunki polowe nie pozwalaja na nic lepszego.
Zdjęcia odmian nazwanych roboczo IV i V.
Oczwiście wymiary potwierdzają się 38 cm ;)

*Kuba* 
agent provocateur

Wysłany: 2008-03-31, 14:29   

Mam pytanie do specjalistów, czy do późnej produkcji Jagdpanzer L-70 są odpowiedniejsze Friule niż ATL 28?

Vis13 
Krzysztof Wiśniewski

Wysłany: 2008-03-31, 21:26   

Specjalistą nie jestem ;) ale zdecydowanie odpowiedniejsza będzie odmiana VI tzw lekka ze strony poprzedniej. Ogromna większość późnych Jagdpanzerów L/70 na zdjęciach posiada właśnie ten typ. Niestety, od pierwszego postu nic się nie zmieniło, odmianę tą robi Modelkasten SK 27 lub pojedyncze ogniwa z modeli Jagdpanzerów i późnej "czwórki" J z Dragona. Friul nie robi tego typu gąsienic.

Odpowiedz do tematu